ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

ŞEKER YÜKLEME TESTİ

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

                          GEBELİK SONRASI  >

Şeker Yükleme Testi Bebeğiniz İçin GÜVENLİDİR...

 

Tüm anne adaylarında, gebelik haftası ilerledikçe özellikle 24. gebelik haftasından itibaren kan şekerini düşürmeye yarayan insülin hormonun etkisine karşı direnç oluşur. Bu oluşan durum bazı anne adaylarında belirgin olur ve anne kan şekerini insülinine karşı gelişen direnç ile uygun seviyelere düşüremez. Bu durumda bebeğe yüksek kan şekeri akışı olarak; bebeğin çok iri olmasına, doğum sonrası havale geçirmesine, doğum travmalarına, yenidoğan sarılığının uzun devam etmesine ve yenidoğan hipokalsemisi ve bunun gibi durumlara sebep olabilir. Bu istenmeyen durumun araştırılması için bugün gelişmiş sayılan tüm Dünya ülkelerinde Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya vs. anne adaylarına 50 veya 75 gr şeker yükleme testi yapılmaktadır.

 

Şeker yükleme testi sırasında Örn: 75 gr yükleme için anne adayına yaklaşık 300 kcal bir enerji verilmekte olup verilen şeker içeriği bir porsiyon tulumba, 1.5 kutu kola veya 2 dilim baklava ile eşdeğerdir. Görüldüğü gibi günlük hayatta da tüketilen bu içeriklerin bebeğe zarar vermesi mümkün değildir. Yüz yıldır yapılan bu test bugünde güvenle yapılmaktadır.

 

Eğer bu test bebeğe zarar verecek olsa idi, anne adaylarının abur cubur olarak paketlerce çikolata yediğini düşünürsek (her bir çikolata paketi 3-4 defa şeker yükleme testine bedel) bütün bebeklerin de problemle doğması gerekirdi.

 

Herşeyden önce bilinmesi gereken şey gebeliğin artan hormonlar etkisi ile anne adayını açlık hipoglisemisine (kan şekerinin düşmesi), tokluk hiperglisemisine (kan şekerinin yükselmesi) meyilli hale getirdiğidir. Bu durum gebeliğe özgü olup, tedavi gerektiren anne adaylarının bu durumu gestasyonel diyabet veya hamilelik diyabeti olarak adlandırılır. Bu durumun gebelikte izlenmesi toplumsal , yöresel ve ailevi etkiler nedeni ile farklılıklar göstermekle beraber ortalama her 100 gebenin %6-8’de izlenir.  Dolayısı ile bu şeker yükleme testi anne adayının bu direnç gelişen 6-8 kişiden biri olup olmadığının tayinine yöneliktir.

 

Gebelik şekerinin varlığı 24-28. Haftalar arasında önceden laboratuvarda hazırlanmış 75 gr toz-pudra şekerin su içine karıştırılarak ve içilmesini takiben 1 ve 2 saat sonra tokluk kan değerlerinin bakılması ile yapılır. İşleme aç gelinmesi ve prosedür öncesi açlık kan şekerinin alınması gereklidir. Böylece açlık kan şekeri ve 1.-2. Saat tokluk kan şekerlerinin elde edilmesi ile gebelik şekerine sahip olup olmadığınız belirlenir. Eskiden 50 gr şeker ile bu işlemi yapıp sonuç riskli çıkar ise bir de 100 gr ile bu sonucu doğruluyorduk. Lakin son çalışmalar bu işlemin gerekirse ilk üç ayın sonunda 12. Haftada veya 24. Haftada 75 gr ile yapılması nı önermektedir. 75gr OGTT sonrası sonucunuz riskli ise ilk olarak bir diyetisyen kontrolünde belli bir kaloriyi gün içinde paylaşarak almanız yeterli olacaktır. Birçok hasta için bu tedavi yeterli olmakla beraber bazı anne adayları diyet + egzersize ihtiyaç duyar. Tüm bu tedavilere cevap vermeyen olgularda insülin tedavisi düzenlenir. Gebeliğin sona ermesi ile annede var olan bu geçici durum kaybolacaktır. Bununla birlikte gestasyonel diyabeti olan bu annlerin önlerindeki 20-30 sene içinde diyabete yakalanma oranın arttığı ise bilinen bir gerçektir.

 

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30