ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

ÜÇLÜ TEST (TRİPLE TEST)

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

                          GEBELİK SONRASI  >

Üçlü test genellikle gebeliğin 16-18. haftaları arasında yapılır. Bu test; anneden alınan kandan HCG, E3 ve AFP bakılması ve bu değerlerin anne yaşı ve bebeğin haftası ile birleştirilmesi ile bebeğinizin Down sendromu ve Trizomi 18 olabilme riski hakkında bilgi verir. Tıpkı ikili kombine testte olduğu gibi bu testin çoğul gebeliklerde uygulanması durumunda (ikiz, üçüz) hassas ve güvenilir bir sonuç elde edilmeyecektir. Dolayısı ile çoğul gebeliklerde bu testi yapmanın anlamı yoktur. Down sendromlu bebekleri yakalamak için bu test yerine, ileri düzey ultrasonografi (ayrıntılı-detaylı ultrason) ve fetal ekokardiyografi (kalp sakatlığı taraması) uygulamasının yapılması daha etkili görünmektedir. Üçlü test bir tarama testi olup, testin tüm doğabilecek olası Down sendromlu bebekleri tahmin edebilmesi imkansızdır. Günümüzde bu test Down sendromlu bebeği tespit edebilmedeki gücünün zayıf olması nedeniyle etkinliğini yitirmiştir. Bu test sonucunda riskli çıkan anne adaylarına Amniyosentez (su alma) yapıldığı takdirde Down sendromu (Mongol bebek) ile doğabilecek 100 bebekten ancak 60-65 tanesi yakalanabilmektedir. Bunun anlamı Down sendromu ile doğacak 60-65 bebeğin yakalanacağı ve 35-40 bebeğin bu testle yakalanamayacağıdır. Üçlü testin ve diğer tarama testlerinin değerlendirilmesinde, yaşınız ne olursa olsun testin kombine risk sonucu değerlendirmeye alınmalıdır. Eğer test sonucunda elde edilen Down için kombine riskiniz normal sınırlar içinde ise (1/300'den az risk Örn:1/560) yaş riskiniz yüksek olsa da testin kombine riski değerlendirmeye alınmalıdır. Yine bu teste ek olarak yapılacak ileri düzey (ayrıntılı-detaylı ultrason) ultrasonunuzda herhangi bir kromozom anomali belirteci izlenmezse Amniyosenteze (su alma) gerek kalmamaktadır. Tıpkı ikili kombine testte olduğu gibi, ÜÇLÜ TEST fetüste olabilecek olası SAKATLIKLARI (ANOMALİ) teşhis etmez.

 

Bununla birlikte, ikili kombine testin Down sendromlu bebeği yakalama şansı %92 olduğu için ve ikili kombine test yaptırmışsanız (gebeliğin 11-14. haftaları arasında) üçlü test yaptırmanıza gerek yoktur. Birden fazla tarama testi yapılması gereksiz (CVS, Amniyosentez) girişimsel müdahalelere ve takiben gereksiz gebelik kayıplarına sebep olacaktır.

 

Ek olarak bazı uzmanlar üçlü testin bir parçası olan anne AFP değerinin yüksek olmasının nöral tüp defektlerinin tanısında faydalı olabileceğini belirtmişlerdir. Lakin, anne-AFP değerinin yüksekliği elde edilse bile anomali (sakatlık-belde açıklık) ve açıklayıcı bir problem olup olmadığını anlamak için ileri düzey (ayrıntılı – detaylı) ultrasonografi gerekeceğidir. Dolayısıyla günümüzde ikili kombine testi takiben fetal ekokardiyografiyi de içine alan ayrıntılı–detaylı ultrasonografi en iyi yaklaşım olarak durmaktadır.

 

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30